HCL hiring software development engineer having B.tech/B.E/MCA

Job Category: Software Engineer

Educational Qualification: B.tech/B.E/MCA
Streams- CS/IT/ECE/EEE/EIE
No standing arrears

Salary Package: Best in market.

Job Location: All India


About Company:








 Experience Required: Freshers/Experienced. 

Apply Mode: Online

Employment Mode: Fulltime



Last Date to apply: As soon as possible till the link expires




DBMS important questions for SBI/IBPS IT Officer

Question 1.
What is the best data type definition for Oracle when a field is alphanumeric and has a fixed length?

VARCHAR2
CHAR
LONG
NUMBER

Ans: CHAR


Question 2.
What is the best data type definition for Oracle when a field is alphanumeric and has a length that can vary?

VARCHAR2
CHAR
LONG
NUMBER

Ans: Varchar2

Question 3.
Selecting a data type involves which of the following?

Maximize storage space
Represent most values
Improve data integrity
All of the above.

Ans: Improve data integrity

Question 4.
If a denormalization situation exists with a one-to-one binary relationship, which of the following is true?

 
All fields are stored in one relation.
All fields are stored in two relations.
All fields are stored in three relations.
All fields are stored in four relations.

Ans: All fields are stored in one relation.

Question 5.
If a denormalization situation exists with a many-to-many or associative binary relationship, which of the following is true?


All fields are stored in one relation.
All fields are stored in two relations.
All fields are stored in three relations.
All fields are stored in four relations.


Ans: All fields are stored in two relations.

Question 6.
Which of the following is an advantage of partitioning?

Complexity
Inconsistent access speed
Extra space
Security

Ans: Security

Question 7.
Sequential retrieval on a primary key for sequential file storage has which of the following features?

Very fast
Moderately fast
Slow
Impractical

Ans: Very fast

Question 8.
A rule of thumb for choosing indexes for a relational database includes which of the following?

Indexes are more useful on smaller tables.
Indexes are more useful for columns that do not appear frequently in the WHERE clause in queries.
Do not specify a unique index for the primary key of each table.
Be careful indexing attributes that have null values.

Ans: Be careful indexing attributes that have null values.

Question 9.
Which of the following are integrity controls that a DBMS may support?

Assume a default value in a field unless a user enters a value for that field.
Limit the set of permissible values that a field may assume.
Limit the use of null values in some fields.
All of the above.

Ans: All of above.


Question 10.
A secondary key is which of the following?

Nonunique key
Primary key
Useful for denormalization decisions
Determines the tablespace required
Ans: Nonunique key.